Vil du inviteres til jobsamtale? Brug de her syv tips til at lave en god ansøgning
Din ansøgning er det første, en potentiel arbejdsgiver ser. Den skal selvfølgelig være skarp, så du får tydeliggjort matchet mellem dine kompetencer og de arbejdsopgaver, virksomheden søger hjælp til. Skriv dig ind i stillingen. Modtageren skal ikke være i tvivl om, hvorfor du er den rette kandidat til jobbet.
1) Research - hvem er virksomheden?
Inden du skriver ansøgningen, er du nødt til at sætte dig ind i, hvad det er for en virksomhed, du søger jobbet hos. Din ansøgning skal være målrettet den enkelte virksomhed. Det kræver, at du bruger tid på at undersøge virksomhedens kultur, vision og mission.
2) Hvorfor vil du arbejde for netop denne virksomhed?
Det kan være fristende at skrive en sides salgstekst om dig selv, men det allervigtigste er, at du fortæller virksomheden, hvorfor du gerne vil arbejde for dem. Hvis du eksempelvis skulle skrive en ansøgning til Novo Nordisk, kunne du skrive “at du gerne vil være med til at gøre en forskel i verden og bekæmpe diabetes, så flere mennesker kan få et godt liv.”
I forlængelse af det skal du forsøge at fortælle, hvordan du kan hjælpe virksomheden med at realisere deres mål og drømme. Hvis Novo Nordisk eksempelvis gerne vil gøre deres diabetesmedicin mere rentabel, kan du skrive “at du med udgangspunkt i din økonomiske uddannelse, analytiske evner og erfaringer fra projekter om rentabilitetsanalyser kan hjælpe dem med at finde frem til nye måder at gøre medicinproduktionen mere rentabel, så den kan nå ud til flere mennesker verden over.”
En god tommelfingerregel er, at hver gang du nævner dig selv, skal du sætte det i perspektiv til virksomheden og deres ambitioner.
3) Brug ordene fra jobopslaget
Et simpelt tip er, at du bruger nogle af de samme keywords, der bliver brugt i jobopslaget. Det viser, at du har sat dig ind i stillingen.
4) Vær dig selv, vis personlighed
Din personlighed skal selvfølgelig skinne igennem i din ansøgning. Du skal ikke være bange for at vise, hvem du er. Det kan være dine interesser eller erfaringer udenfor arbejdspladsen, som fanger modtagerens interesse, og som viser noget om dine kompetencer.
Det kan eksempelvis være, at du har dyrket sport på højt plan, du elsker at male eller du er med i en skakklub. Brug det til at fortælle noget om dig selv som person og hvilke kompetencer, du tager med dig ind i jobbet.
5) Vær konkret
Det er vigtigt, at du holder din ansøgning kort og præcis. Virksomheden kommer til at læse mange ansøgninger. Derfor skal det være nemt for dem at få et indtryk af, hvem du er. En konkret ansøgning skaber en god læseoplevelse og undgår at forvirre modtageren.
6) Skab en god struktur
Et godt eventyr er kendetegnet ved en god opbygning. Din ansøgning bør også have en struktur, hvor pointerne præsenteres i en naturlig rækkefølge.
Et eksempel på en god opbygning:
Overskrift: Skab interesse
Motivation: Hvorfor vil du gerne arbejde for virksomheden?
Fagligt match: Hvordan skaber du værdi for virksomheden?
Dig som kollega: Hvordan er du socialt og personligt?
Afrunding: Afslut ansøgningen
7) Læs korrektur og få feedback
Sørg for at din ansøgning er professionel og uden grammatiske fejl. Du kan med fordel sende din ansøgning til en i din omgangskreds. Det gør en stor forskel, hvis du har stirret dig blindt på noget. Det kan også være, at de kan sætte nogle ord på dig, som du ikke selv har tænkt over.
Hvis du mangler flere tips til at lande studiejobbet, kan du tjekke Cands studiejobsguide ud her!