Portræt: Cand er en rejse – og ikke blot for de studerende

Med fire år i branchen og en nylig EY-nominering som Entrepeneur of the year 2019 i kategorien Start-up, har Casper Skjold og Martin Lie efterhånden oplevet iværksætterbranchen på nært hold. Men hvordan ser en sådan rejse ud, når den ikke blot skal koges ned til tal, udvikling og vækst, men faktisk beskrives i følelser og oplevelser? Dette vil vi forsøge at skildre i et lidt anderledes og mere personligt portræt af Cands to frontfigurer.

Når du ser dem i deres nystrøgne skjorter, klassiske sweatere og med deres velfriserede hår er ordet ’ærkenordjyder’ måske ikke det første, der dukker op i din bevidsthed. Ikke desto mindre er det, hvad de to stiftere af Cand er. De kendte oprindeligt hinanden fra både fodbold og håndboldbanen i det nordjyske. Et sted der, hvis man spørger dem, endnu hersker en vis tvivl om, hvis hold kunne gå triumferede fra.
Det var dog først, da de begge havde oprykket rødderne, og var flyttet til Aarhus for at gå på Aarhus handelshøjskole, at de rigtigt fik kendskab til hinanden. Igennem deres egen oplevelse med studiejobs opdagede de, hvordan mange virksomheder kunne gavne af studentermedhjælpere – men af forskellige grunde ikke fulgte det til dørs. Dette frø blev plantet og voksede sig med tiden til det koncept, vi i dag kender som Cand. Dog ikke uden bump på vejen.

Når adspurgt, hvad EY-nomineringen betyder for dem, svarer de med en kendetegnende jysk beskedenhed. Casper siger med rolig stemmeføring: ”Jeg har lyst til at sige, at det er et klassisk skulderklap.” hvortil Martin nikkende supplerer: ”Vi har jo aldrig været i tvivl om konceptets bæredygtighed, men det føles fedt ikke længere at skulle overbevise andre om, at det er en god ide. Det er da et skridt i den rigtige retning”.

På trods af beskedenhed er ambitionerne hos de to høje. Et karaktertræk, der fra tid til anden har vist sig næsten at være en ulempe. Ikke fordi de ikke indfries, men fordi fejringen af successer fra tid til anden går tabt, når blikket allerede er vendt mod det næste mål. ”Jeg husker stadig en dag i 2015, hvor vi sad hjemme på din altan og sagde ’den dag, vi har 20 studerende i job, det bliver stort!’. Men da det kom, så glemte vi det faktisk” fortæller Casper henvendt til Martin. ”Ja, så ville man bare have 50 i job” griner Martin. Der er bred enighed om, at de burde blive bedre til at fejre.

 

En anden ting, de to har været meget enige om, har været den udvikling og udvidelse Cand har undergået som virksomhed i den seneste tid. Teamet omkring dem er vokset betydeligt og tæller nu blandt andet to nye sælgere og hele tre Talent Managers, der står for at udvælge de dygtige studerende til Cands Business Academy. Filosofien bag disse ansættelser er simpel: ”Vi skal altid hyre nogen, der er dygtigere end os”, konstaterer Casper med et glimt i øjet.

Dog er det ikke blot at ansætte dygtig arbejdskraft, men også et spørgsmål om optimering af Cands koncept. Som Martin siger: ”Det handler også om at kunne fokusere. Førhen var vi to spredt mellem mange roller. Der handlede det mere om at lykkedes, hvorimod vi for eksempel i dag kan fokusere mere på ting såsom at give kandidaterne personlig feedback”.
At der er kommet nye kræfter til har samtidigt været med til at adressere en skævvridning, som Cand førhen har oplevet. Casper fortæller: ”Jeg kan huske, at vores praktikanter nævnte, at udfordringen med Cand var, at der var en difference mellem ressourcer og ambitioner. Det har vi nok altid haft”. Denne udfordring adresserer de dog i højere grad nu igennem deres ansættelser, hvilket Martin Lie understreger, idet han med løftet kaffekop siger: ”Man kan gøre rigtig mange ting bedre, når man har flere ressourcer til at håndtere dem”.

 

Et stærkt team er på mange måder også repræsentativt for Cands ret unikke koncept, hvor personlig udvikling og sociale events er en del af de studerendes rejse. På baggrund af deres egne oplevelser som studerende i studiejob havde Casper og Martin forståelse for vigtigheden af andet end blot faglige kompetencer på arbejdsmarkedet. Martin folder sine hænder, idet han uddyber: ”Vi er jo nok begge funderet i fællesskaber. På universiteter er der nogle lidt spidse albuer. Og det er bare markant anderledes end den kultur, man oplever på arbejdsmarkedet, hvor det hele handler om at hjælpe hinanden og løfte i flok”.
Netop derfor er det blevet vigtigt for de to, at Cand også indebærer sociale miljøer. Han forsætter forklarende: ”Jeg tror godt, at man kan tilstræbe begge dele. Altså at opnå en personlig gevinst, men som resultat af at man bidrager til fællesskabet”.

Afsluttende blev de to entreprenører spurgt ind til, hvorvidt de havde et råd at give dem selv i starten af deres iværksættereventyr. Casper Skjold svarer efter noget tid grinende: ”Jeg tror faktisk, man er glad for at man går ind i det med en vis form for naivitet”.

Og med det blev kaffekoppen sat og nomineringen stillet på sin plads på forreste række i kontorets reol.

Forfattere

Billede af Nynne Krogh Kiesbye
Nynne Krogh Kiesbye Communications and Marketing Manager
MA, Medievidenskab
nynne@cand.dk