Cookies 🍪

Denne side bruger cookies, der kræver samtykke. Læs vores betingelser

Gå til indhold
Cand

Insights

Drop generationstanken: Vores arbejdsværdier har intet med vores alder at gøre

Skrevet af Rikke Rask

Studerende der snakker sammen til workshop.

Generationsbegrebet får stor opmærksomhed i populærmedierne, hvor generationerne - ofte refereret til som generation X, Y og Z - beskrives som værende væsentligt forskellige fra hinanden, også når det kommer til deres arbejdsværdier. Imidlertid peger en betydelig del af forskningen inden for området på, at disse forskelle kan være overdrevet, og at vi i virkeligheden ikke er så forskellige, som det ofte fremstilles.

Cand-undersøgelse punkterer generationstanken

I Cand har vi undersøgt arbejdsværdierne på tværs af de tre nuværende generationer på arbejdsmarkedet. Formålet med vores undersøgelse er at bidrage til debatten om generationsforskelle og kaste lys over, hvorvidt der er substans bag de ofte nævnte forskelle mellem generationerne. Resultaterne viser, at de tre generationer har langt mere tilfælles, end vi går og tror.

Arbejdsværdier og deres betydning for medarbejderen

Arbejdsværdier defineres af Jin og Rounds (2012) som den relative betydning, individer tillægger forskellige aspekter af arbejdet, herunder ønskværdige arbejdsmiljøer, udvikling og resultater. Disse værdier påvirker medarbejdernes motivation, tilfredshed og engagement, og er derfor væsentlige at forstå for arbejdsgivere.

Arbejdsværdier varierer i betydning og prioritet fra individ til individ, men de giver et generelt billede af, hvad der anses som vigtigt i arbejdslivet. I dette studie har vi fokuseret på de seks mest undersøgte kategorier af arbejdsværdier, der omfatter både indre og ydre motivation, samt betydningen af et socialt miljø, diversitet og bæredygtighed.

De seks arbejdsværdier

1

Social

Vigtigheden af et socialt miljø

2

Udvikling

Vigtigheden af udvikling og forfremmelse

3

Ekstrinsisk

Vigtigheden af løn og jobsikkerhed

4

Diversitet & Inklusion

Vigtigheden af en alsidighed og inklusion

5

Prestige

Vigtigheden af indflydelse

6

Bæredygtighed

Vigtigheden af fokus på klima

Resultaternes tydelige tale: Generationerne deler arbejdsværdier

Resultaterne af vores analyse viser, at der er betydelige ligheder på tværs af generationerne i deres arbejdsværdier. Som grafen afslører, er forskellene mellem generationerne minimale. Af de små variationer, der forekommer, er kun i 2 ud af 18 udsagn tale om statistisk signifikant forskellighed. Her er tale om værdien af  'prestige', hvor generation X adskiller sig fra de to andre generationer.

Grafen illustrerer den enkelte generations vurdering af de forskellige arbejdsværdier på en skala fra 1 til 7, hvor 1 er ‘slet ikke vigtigt’ og 7 er ‘meget vigtigt’.

Kort fortalt, er generation X, Y og Z generelt enige i deres vurdering af arbejdsværdiernes vigtighed. Disse fund understøtter tidligere forskning, som netop påpeger, at generationelle forskelle i arbejdsværdier ofte er mindre markante end populærmedierne indikerer. 

Undersøgelsen viser os, at uanset om vi er generation X/Y/Z-medarbejdere, deler vi mange af de samme grundlæggende værdier, når det kommer til arbejdslivet. Resultaterne af undersøgelsen stemmer overens med den nyeste forskning på området. En McKinsey-artikel fra 2023 understreger, at medarbejdernes præferencer ikke har noget med deres alder at gøre. På tværs af aldersgrupper synes medarbejdere at forlade og starte i nye jobs af de samme grunde (Aaron De Smet et al., 2023). Hvert år udgiver fagforeningen Lederne en generationsanalyse. I dette års udgave udpeger de en række tendenser, som gør sig gældende på tværs af generationerne. Her er klimabevidsthed blandt andet en central prioritet for alle tre generationer (Moos-Bjerre, 2024). Dette understreger, hvor vigtigt det er at se mennesker som individer frem for at tilpasse strategier for medarbejderengagement, ledelse og arbejdspladsdesign ud fra en intetsigende alderskategori.

Undersøgelsens opbygning

Vi har bedt respondenter fra de tre generationer om at tage stilling til vigtigheden af 18 forskellige udsagn, der repræsenterer de seks forskellige arbejdsværdier. De har eksempelvis skullet forholde sig til udsagnet: “At arbejdspladsen har fokus på den grønne omstilling”. Respondenterne repræsenterer mere end 75 virksomheder og fordeler sig på de tre generationer:

  • 37 respondenter fra generation X

  • 31 respondenter fra generation Y

  • 48 respondenter fra generation Z

Manglende konsensus i forskningen er et problem

Undersøgelsen bekræfter yderligere en vigtig pointe, vi skal have med i denne debat: Der er ikke konsensus omkring, hvordan generationerne overhovedet er defineret (Se eksempelvis figur 1 i Constanza et al., 2012). Alt afhængigt af, hvordan man inddeler generationerne, kan man finde statistisk signifikante forskelle - det samme kunne vi. Dette er problematisk af flere grunde:

1. Der mangler et tilstrækkeligt teoretisk fundament for de faktiske inddelinger af generationerne, hvilket skaber nogle intetsigende inddelinger af mennesker.

2. Det skaber en unødig kløft mellem disse grupper af mennesker, der fører til uhensigtsmæssige attributionsbiases (Eksempelvis "𝐷𝑢 𝑠𝑘𝑎𝑙 𝑙𝑒𝑑𝑒𝑠 𝑝å 𝑒𝑛 𝑏𝑒𝑠𝑡𝑒𝑚𝑡 𝑚å𝑑𝑒, 𝑓𝑜𝑟𝑑𝑖 𝑑𝑢 𝑒𝑟 𝑒𝑛 𝐺𝑒𝑛 𝑍'𝑒𝑟, 𝑑𝑒𝑟 ℎ𝑎𝑟 𝑏𝑟𝑢𝑔 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑒𝑟𝑒 𝑓𝑒𝑒𝑑𝑏𝑎𝑐𝑘 𝑒𝑛𝑑 𝑎𝑛𝑑𝑟𝑒").

Tre råd til at gøre op med generationsmyten

I Cand har vi siden 2015 arbejdet med at matche ambitiøse virksomhedsledere med talentfulde studerende. Vi har nedbrudt fordommene om, hvad det indebærer at arbejde med studerende. Her er vores bedste råd til, hvordan du gør op med generationstanken og arbejder med dine medarbejderes individuelle værdier.

1

Betydningen af livsfaser

Vi skal være mere skeptiske overfor vores opfattelser af generationseffekter. Livsfaser kunne måske være en bedre forklarende variabel, hvis vi skal prøve at forstå forskelle i behov i mellem forskellige grupper.

2

Fokus på individet

Overvej hvordan man kan skræddersy arbejdsoplevelsen for den enkelte medarbejder og skab en individuel pakkeløsning med udgangspunkt i: Hvor er den enkelte henne i livet? Personlige omstændigheder, man skal tage højde for? Individuelle præferencer?

3

Udvikling er for alle

Hvem vil ikke gerne udvikle sig? Talentudvikling er ikke kun for de få - men for alle. Har I skabt mulighed for at udvikle sig i jeres rammer?

Generationsmyten er punkteret: Men hvad skal vi så pejle efter?

Baseret på ti års erfaring som bindeled mellem virksomheder og studerende vurderer vi hos Cand, at der i stedet bør fokuseres på medarbejdernes livsfaser. I vores opfølgende undersøgelse vil vi sætte fokus på overgangen fra studieliv til fuldtidsarbejde. Det er i denne afgørende periode af vores arbejdsliv, at vores professionelle identitet formes. Der mangler viden om denne overgang – særligt i en dansk kontekst. Vores opfølgende undersøgelse arbejder med ‘young professionals’ og skal kan give os indsigt i de parametre, der gør nye professionelle klar til arbejdsmarkedet.

Referencer:

  • Jin, J., & Rounds, J. (2012). Stability and change in work values: A meta-analysis of longitudinal studies. Journal of Vocational Behavior, 80(2), 326-339.

  • Costanza, D. P., Badger, J. M., Fraser, R. L., Severt, J. B., & Gade, P. A. (2012). Generational differences in work-related attitudes: A meta-analysis. Journal of business and psychology, 27, 375-394.

  • De Smet, A., Mugayar-Baldocchi, M., Reich A., & Schaninger B. (2023). Gen what? Debunking age-based myths about worker preferences. McKinsey & Company.

  • Generationsanalysen 2024 - udarbejdet af Moos-Bjerre for Lederne