Generationsbegrebet får stor opmærksomhed i populærmedierne, hvor generationerne - ofte refereret til som generation X, Y og Z - beskrives som værende væsentligt forskellige fra hinanden, også når det kommer til deres arbejdsværdier. Imidlertid peger en betydelig del af forskningen inden for området på, at disse forskelle kan være overdrevet, og at vi i virkeligheden ikke er så forskellige, som det ofte fremstilles.
Cand-undersøgelse punkterer generationstanken
I Cand har vi undersøgt arbejdsværdierne på tværs af de tre nuværende generationer på arbejdsmarkedet. Formålet med vores undersøgelse er at bidrage til debatten om generationsforskelle og kaste lys over, hvorvidt der er substans bag de ofte nævnte forskelle mellem generationerne. Resultaterne viser, at de tre generationer har langt mere tilfælles, end vi går og tror.
Arbejdsværdier og deres betydning for medarbejderen
Arbejdsværdier defineres af Jin og Rounds (2012) som den relative betydning, individer tillægger forskellige aspekter af arbejdet, herunder ønskværdige arbejdsmiljøer, udvikling og resultater. Disse værdier påvirker medarbejdernes motivation, tilfredshed og engagement, og er derfor væsentlige at forstå for arbejdsgivere.
Arbejdsværdier varierer i betydning og prioritet fra individ til individ, men de giver et generelt billede af, hvad der anses som vigtigt i arbejdslivet. I dette studie har vi fokuseret på de seks mest undersøgte kategorier af arbejdsværdier, der omfatter både indre og ydre motivation, samt betydningen af et socialt miljø, diversitet og bæredygtighed.